Régóta kíváncsiak voltunk az első találkozásunk óta eltelt jó pár év előnyére vagy hátrányára vált a festékmaró szernek. Egy a szemcseszórásra alkalmatlan felületen, legalábbis a próba szerint alkalmatlannak bizonyult tárgyon használtuk ismét.

Első tesztünk még 2005 júniusában készült, a termék forgalmazásának megkezdése előtt. Egy a Hazánkban igen népszerű festékmaróval hasonlítottuk össze képességeiket, akkor még az a másik „…..fág” típus is használható volt – állítják sokan.

Megrendelőnk első próbálkozása a homokfúvóhoz vezette, ahol fejcsóválás és karok széttárása után a homokolás szóba sem jöhetett. 6 báron történő szórás végzetes sérüléseket okozott volna a spiáterben. Kézhez kapva a mintadarabokat először mi is próbaszórtuk, majd lepattintottunk az élről egy festékdarabot is. Megállapítást nyert a szemcseszórás alkalmatlansága! De miért is?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A finomszemcse technológia alkalmazható sérülésre érzékeny felületek tisztítására. Kiválóan alkalmazhattuk volna, de a tükörházon található 3(!) réteg festék és 3(!) réteg szórógitt túlságosan sok szóró anyagot igényelt volna! Költséghatékonyabb festékmarni. A POR-Strip flakonját alaposan felráztuk, közben egy a munkavégzéshez alkalmas műanyag edényt készítettünk. Behelyeztük az első munkadarabot, felkentük az első réteget. Kis idő elteltével megismételtük a felület nedvesítését. Pár perc várakozás után szemmel látható változás állt be: ráncosodni kezdett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Figyelmet kellett fordítani a felület állandó nedvesen tartására. Az átnedvesedett legfelső réteg az ecsetelések hatására könnyen lemált. Kb. 10 perc után  kagylóhéj formájú darabok kezdtek leválni sorra. Ismételt 10 – 15 perc elteltével a felület 65% -ban megtisztult. Körülbelül fél óra után – folyamatos nedvesítő ecsetelés mellett -, a felület festékmentessé vált.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Megrendelőnk használhatónak vélte a szert festékréteg eltávolítására. Bizonyítást nyert a gyártó országban folyamatosan szigorodó környezetvédelmi előírások ellenére a termék minősége megfelelő.

Vélemény, hozzászólás?