Egy szelepfedél megkopott külsejét gondoltuk felújítani, de egy picit másként. Mármint ne a hagyományos, egyszerű, „snassz” fekete legyen ismét. Így esett a választás a „Zsugorzománc” festékre.

A flakon oldalán olvasható Angol nyelvű használati útmutató első pár sorában figyelmeztetést kapunk a rozsdáról. Szemcseszórással kezdtünk, majd a felület tisztasága ellenére a Metal-Ready rozsdakezelővel permeteztük le a fedelet. Ezt nem csak a rozsda kezelése miatt kell elvégezni, hanem a szer magas foszfát tartalma savasan kezel elő. Mint tudjuk az ilyen kémhatású felületre tapadnak fel jól a festékek. A megszáradt felületet langyos vízzel leöblítettük és ismét megvártuk míg teljesen kiszáradt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilyen felületet alkalmaztak az ’50 -es, ’60 -as évek Angol sportautók, mint pl. MG műszerfalán, pirossal pedig a Ferrari festette szelepfedelét. De számos más helyen is fellelhető ez az érdesség: táskarádiók burkolatain, háztartási kisgépeken. A flakon alapos felrázása után ismét elolvastuk a használati útmutató idevágó írását. A festést 21 – 32°C között szobahőmérsékleten végezzük és tartsuk a flakont 30 – 40 cm távolságról.

Ami a legfontosabb: 3 rétegben és 3 különböző irányból kell felfújni, a rétegek között 3 – 4 perc száradási időt kell hagyni. Az egész folyamatot 30 percen belül el kell végezni!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tehát szórni kell vertikális, horizontális és haránt irányokban. Az első réteget a szelepfedél formája miatt kereszt vagy haránt irányban fújtuk. Vártunk 3 percet és jött a függőleges. Ismét 3 perc és végül a vízszintes irány. Próbáltuk persze minél jobban csak az előírt irányokba mozgatni a flakont, de a tartó fülek belső megfestése és a forma néha eltérített.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Annak ellenére, hogy 3 vékony réteget fújtunk fel elég vastagnak tűnt. Törekedtünk – persze -, az egyenletes terítésre. Az útmutató szerint a zsugorodás finomságát / nagyságát a felszórt festék mennyisége adja. Vékony rétegekkel finomabb, több festékkel nagyobb ráncok érhető el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20 – 22 perc elteltével megjelentek a ráncok, és fél óra után gyakorlatilag kialakult a végleges felület. Az egyenletesen terített anyag egyenletes ráncosodást eredményezett!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Megjegyzések még a használati útmutatóból:
•    Ha már elindult a ráncosodás, NE fújjunk újabb réteget!
•    A felszórási technológia miatt lassan szárad, hagyjuk legalább 24 órán át érintetlen.
•    Ne építsük vissza, ne kezdjük el használni legalább 5 napig!
•    A felület gyorsabb száradása céljából használjunk hőlégfúvót, vagy tegyük hőkemencébe 1 órára max. 90°C -on.
•    Amennyiben alkalmazunk lakk fedőréteget, várjunk 48 órát és csak zománc bázisú anyagot használjunk.

 

Vélemény, hozzászólás?